Eerste huizen Tiny Oevers

Tiny huizen, grote inspiratie voor toekomstbestendig wonen 

De nieuwe plek voor tiny houses in Stadsoevers in Roosendaal, Tiny Oevers, is klaar voor haar eerste bewoners. Vanaf de eerste week van december worden de eerste  woningen geplaatst. De afgelopen maanden werkten de eigenaren hard aan hun droomhuis en nu kunnen ze dan eindelijk verhuizen. Wethouder Toine Theunis biedt ze graag de ruimte in Roosendaal: “We willen  een toekomstbestendige, groene, gezonde en welvarende stad zijn, en daar passen deze experimentele woonvormen goed bij.”

Solidaire gemeenschap
Hoe verschillend de achtergronden, kennis en (levens)ervaringen van deze bewoners ook zijn, ze hebben naast de wens om kleiner te wonen nog een ander ding gemeen: ze leven liever in een ‘wij’ dan in een ‘ik’ samenleving. “Wij merken dat iedereen vooral met zijn eigen ding bezig is, ook al woon je in een appartementencomplex met allemaal mensen om je heen,” vertellen Esther en Alex. Op Tiny Oevers zien zij uit naar meer saamhorigheid. Het delen van dingen zoals een wasmachine of tuingereedschap gaat makkelijk en we helpen elkaar als dat nodig is.”

Tiny houses
Tussen de Roosendaalse  Vliet en het Innovitapark, achter het station, komt een tiental woningen te staan die grotendeels door de bewoners zelf zijn gebouwd.De bewoners kiezen bewust voor een innovatieve en duurzame manier van wonen en de huizen zijn niet groter dan 50m2. . “Wij hebben niet veel ruimte nodig om gelukkig te zijn,” aldus Alex en Esther Voogt, die hiermee ook de overtuiging van veel andere bewoners verkondigen.


Groen verantwoord
Iets anders wat de bewoners gemeen hebben is een sterk ontwikkeld klimaatbewustzijn. Ze ontspullen, minderen met plastic, en zorgen voor een groene mix van hoge en lage grassen, wildbloemen en bomen om een diversiteit aan dieren aan te trekken. Voor hun woning maken de bewoners gebruik van duurzame, natuurlijke materialen. Denk aan duurzaam gecertificeerd hout, groene gevels en milieuvriendelijke verf. Ook worden bestaande units en andere woningonderdelen hergebruikt om ze een tweede leven te geven. En streven meerdere bewoners om zo min mogelijk milieubelastend te zijn. Zo werken ze bijvoorbeeld met een speciaal natuurdak dat het regenwater filtert en maken ze waar mogelijk gebruik van energie van zon en wind.

Het project Tiny Oevers is ontwikkeld door ontwerpbureau Rezone in opdracht van de gemeente Roosendaal. Rezone begeleidt vaker tiny houseprojecten.  Op minitopia.eu vind je meer informatie over die projecten. Ook vind je hier korte persoonlijke verhalen over de toekomstige bewoners van Tiny Oevers Vlietpark.

Gerelateerde artikelen

‘Gesprek met eerste bewoners van tiny oevers’

Hoe gaat het nu met de pioniers van stadsoevers? ‘Allebei zijn ze al vaker geïnterviewd de afgelopen jaren over hoe …

‘Pionieren in Kademeester Stadsoevers’

Historisch en modern wonen in kademeester stadsoevers ‘Kim Vermeulen en partner Wiebe Keverkamp hadden in december 2022 de eer om …