‘Stadsoevers zet in op architectuur, dat zie je terug in vlietkwartier’

Een deel van de gele brug over de Vliet en een reclamebord voor de bouw van het Vlietkwartier, de nieuwe wijk in Stadsoevers Roosendaal.

Zondagochtend. Je kopje koffie drink je aan de Vlietkade terwijl je rustig het laatste nieuws doorneemt. Buren passeren te voet of per fiets door de groene omgeving, auto’s zijn er niet te bekennen. ‘Het lijkt mij ideaal, zo woon ik zelf ook het liefste’, vertelt Ivo van Beek die vanuit iDea Compact het deelgebied Vlietkwartier in de wijk Stadsoevers ontwikkelt.’

Wanneer je met je rug richting het Kadeplein staat, vind je het terrein van Vlietkwartier aan de linkerzijde tussen de Noordlaan en de Roosendaalse Vliet, net voorbij de Zwaaikom. Ontwikkelaar iDea Compact realiseert daar in samenwerking met de Kok Bouwgroep 53 woningen in twee fases. ‘We sturen aan op een mix aan woningen: van starters tot senioren. Er is ruimte voor grote gezinswoningen, woon-werkunits en zelfs een aantal herenhuizen’, vertelt Van Beek. ‘Je kan hier in principe je hele leven blijven wonen.’

Ivo van Beek Idea Compact loopt langs de Vliet naast woonwijk in aanbouw Vlietkwartier

Natuurinclusief wonen

De wijk wordt autoluw en dat biedt ruimte voor persoonlijke ontmoetingen, spelende kinderen, flora en fauna. ‘Natuurinclusief’, omschrijft Van Beek het. ‘Een gezonde leefomgeving voor wonen, recreëren en groen.’ Regenwater wordt zo lang mogelijk in het gebied vastgehouden, het teveel wordt via spuwers in de Vliet geloosd. Zo blijft het groen ook daadwerkelijk groen en houden we gelijk rekening met het veranderende klimaat. Het gebied zal beheerd worden door de bewoners zelf. Zo kan er bijvoorbeeld in overleg een uitgiftepunt voor de pakket- en boodschappendiensten gemaakt worden of een buurtfeest worden georganiseerd.

Buurt vol eenheid en saamhorigheid

‘De hofjes en straatjes creëren een dwaalgebied dat het gevoel van saamhorigheid stimuleert. Een stadswijk met de geborgenheid van een eigen buurt. Dat is uniek in Roosendaal’, aldus Van Beek. ‘Van de 53 te realiseren woningen is geen gevel hetzelfde. Er wordt gewerkt met verschillende kleuren, soorten metselwerk, hout en beton. Zo heb je binnen het geheel echt een eigen plekje’, vertelt Van Beek. ‘In het midden van Vlietkwartier, waar de kleine dwarsstraatjes op uitkomen, vormt één woonblokje een echte special.’ Deze drie staan met de ruggen naar elkaar toe en grenzen met hun voortuin aan het gezamenlijk groen. ‘De mensen die zich specifiek tot deze woningen aangetrokken voelen, hebben juist dat gemeenschapsgevoel. Zij willen graag speeltoestellen, banken en tafels om elkaar te ontmoeten.’

Droneshot van Stadsoevers in aanbouw. Je ziet de bouwplaatsen, de gele brug over de Vliet en kijkt kilometers in de verte.

Inzet op architectuur

‘Stadsoevers zet in op architectuur en dat zie je terug. Wat er gebouwd wordt is van hoge kwaliteit, uitzonderlijk voor een stadswijk’, vertelt Ivo van Beek. ‘Niks zo makkelijk als Vinex-wijk neerzetten maar dat is Stadsoevers niet. Het wordt een opzichzelfstaande kleine buurt binnen de stad met het voordeel dat je én dichtbij het centrum zit én via de gele brug zo op het station staat.’ De woningen in Vlietkwartier voldoen aan de laatste energieprestatie-eisen en zijn daarmee energiezuinig. Bovendien zullen ze collectief verwarmd worden vanuit het warmtenet. ‘Dit zorgt voor lagere energielasten’, vertelt Van Beek.
Inmiddels is de sloop van de bestaande bebouwing gestart en is 25% van Vlietkwartier (1e fase) verkocht. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Makelaar De Rooij in Roosendaal of Heijblom Makelaardij in Etten-Leur. Meer informatie, bekijk de site voor het project www.vlietkwartier.nl.

Zijaanzicht van de maquette van Stadsoevers geplaatst op de gele brug over de Vliet

Lees meer over Stadsoevers

Meer blogs lezen over Roosendaals nieuwste woonwijk? Check dan hier alle artikelen!

Gerelateerde artikelen

In Beekkwartier spat de eigenheid er vanaf

In de zomer van 2024 zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in Beekkwartier. Op de bouwplaats van BVR Groep …

‘Gesprek met eerste bewoners van tiny oevers’

Hoe gaat het nu met de pioniers van stadsoevers? ‘Allebei zijn ze al vaker geïnterviewd de afgelopen jaren over hoe …