Pioniers TinyOevers Vlietpark bekend

De toekomstige bewoners van de tiny houses op Tiny Oevers Vlietpark zijn bekend! Na een spannende selectieronde, waarbij kandidaten zich inschreven en hun plannen presenteerden is bekend geworden welk tiental pioniers eind dit jaar zijn eigen tiny house bouwt op Stadsoevers.

Duurzaamheidspioniers
De nieuwe bewoners van Tiny Oevers staan te trappelen om aan het avontuur te beginnen. Ze stappen over van hun reguliere huis of appartement naar een compacte woning met een vloeroppervlak van maximaal 50 m2. Dat past bij hun minimalistische levensstijl. Als je woont met weinig ruimte en spullen, blijft er meer tijd over voor belangrijke, immateriële zaken in het leven. Zoals sporten, erop uit trekken met vrienden, eten met familie en tijd voor jezelf.

Daarnaast zijn dit echte duurzaamheidspioniers; ze willen zo min mogelijk afval produceren, gebruikmaken van tweedehands en biologisch afbreekbare materialen en  zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. In de huizenplannen zie je dat terug. Daken vangen regenwater op voor de douche en het toilet, zonnepanelen wekken energie op en de bewoners eten liefst groenten uit  hun (collectieve) moestuin.

Zelfgebouwd of kant en klaar
Sommige bewoners bouwen hun tiny house helemaal zelf en anderen kopen een kant en klare woning.  Opvallende voorstellen die op de toelichtingsavond voorbijkwamen zijn een huis dat met de zon mee beweegt om zoveel mogelijk rendement uit de zonnepanelen te halen. Een kaswoning waarvan een groot deel van de woning uit glas bestaat, wat het ‘buiten is binnen gevoel’ versterkt.  

Samen aan de slag
De bewoners geven samen vorm aan  Tiny Oevers. Ze beslissen met elkaar hoe ze bepaalde zaken geregeld willen hebben. “De maatschappij is steeds meer op ‘ik’ gericht. Dit project houdt in dat we samen iets moois maken. Daar word ik blij van,” aldus een van de toekomstige bewoners.  Er zijn ideeën genoeg. Zo kan een gezamenlijke ontmoetingsplek tevens workshopsruimte zijn. Apparaten die iedereen nodig heeft zijn voor collectief gebruik. En bewoners helpen elkaar graag een handje  waar nodig.

De tiny house bewoners zijn van verschillende leeftijden en gezinssamenstellingen; singles, koppels, ouder met kinderen Ze dragen graag bij aan  een actieve gemeenschap in Tiny Oevers.

Eind van dit jaar bouw eerste tiny houses

De tiny house pioniers gaan nu eerst aan de slag om hun plannen verder uit te werken. De sanering van het terrein vindt na de zomer plaats. Daarna komen de eerste voorzieningen voor de bouw van de tiny houses eind dit jaar.

Begeleiding door Rezone

Rezone is door de Gemeente Roosendaal gecontracteerd om het traject op te zetten, de bouw van de tiny houses en de vorming van de gemeenschap te begeleiden. Het bureau heeft veel ervaring met het opzetten van nieuwe woongebieden, waaronder Minitopia in Den Bosch.

Gerelateerde artikelen

In Beekkwartier spat de eigenheid er vanaf

In de zomer van 2024 zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in Beekkwartier. Op de bouwplaats van BVR Groep …

‘Stadsoevers zet in op architectuur, dat zie je terug in vlietkwartier’

Zondagochtend. Je kopje koffie drink je aan de Vlietkade terwijl je rustig het laatste nieuws doorneemt. Buren passeren te voet …