Start aanplant kadewand

Vanaf maandag 14 november worden de kadewanden langs de Vliet aangeplant. Speciaal ontworpen plantenbakken die in de kadewanden zijn verwerkt worden deze week opgevuld met verschillende bloemen en planten. Zo zien de ruwe betonnen kadewanden langs de Vliet er straks een stukje ‘vriendelijker’ uit.

Meer groen langs de kadewanden van de Vliet
Langs de gehele oostzijde van de Vliet zijn er om de 9 meter plantenbakken verwerkt in de kadewand. Deze zijn gemaakt van beton, maar zitten straks vol met groen. Er is gekozen voor een samenstelling van planten en bloemen die passen bij ieder seizoen. Ook aan de zuid- en noordzijde, bij de Zwaaikom en ter hoogte van de Vlietbrug, worden de plantenbakken deze week verder opgevuld.

Ontwerp en werking
Landschapsarchitect Donald Marskamp is ontwerpen van de plantenbakken en vertelt er het volgende over. “De plantenbakken hebben een speels karakter. Ze zien eruit als een soort ladekasten die in de kadewanden zijn verwerkt. Aan de achterkant is er ruimte om de bak op te vullen met substraat, een speciale grondsoort waar de planten goed in groeien. De lades worden opgevuld met verschillende planten- en bloemsoorten waaronder: varens, vetplanten, irissen en kattenstaart. Dit geeft straks een mooi groen effect, passend in het karakter van Stadsoevers.”
Via een rooster aan de bovenkant van de bakken wordt regenwater opgevangen. Dit wordt opgenomen in het substraat, wat het vocht afgeeft aan de planten. Op deze manier worden de planten altijd voorzien van genoeg water. Door groeven in het beton op de kadevloer kan eventueel overtollig water eenvoudig terug de Vliet in stromen. Voor de plantenbakken die aan het water grenzen werkt het een klein beetje anders. Deze nemen het water namelijk rechtstreeks op en voeren het ook weer af richting de Vliet.

Genieten van groen in Stadsoevers
Roosendaal heeft als doel om de aankomende jaren in de hele gemeente meer groen aan te planten. Ook in Stadsoevers gaan we hier volop mee aan de slag. Deze mooie ontwikkeling zorgt er in ieder geval voor dat we straks ook langs de Vliet kunnen gaan genieten van meer groen!