Vrouwen van Wanten en Stadsoevers presenteren online..

Ze maakten een unieke voorstelling voor 4 mei, die ze eigenlijk op de bouwterreinen van Stadsoevers zouden spelen. Het Coronavirus leek daar een stokje voor te steken. Maar de Vrouwen van Wanten deden hun naam eer aan en bedachten een alternatief. Sofie Habets en Romy Rockx, die elkaar tegenkwamen bij Theater Hofplein in Roosendaal, werken vanuit Rotterdam. Maar voor ‘hun’ Roosendaalse jongeren komen ze graag terug. Anders niet? “Ja hoor, zeker wel! We wonen in Rotterdam en hebben daar ons netwerk. Maar we komen heel graag terug in Roosendaal om met jongeren te werken. We hebben zelf ervaren hoe waardevol het is dat je les krijgt van mensen uit het veld en daarom doen we dat ook graag.”

Anne Frank kent iedereen maar wat weet je van Roosendaal?

Dit is al de vierde voorstelling die ze maken rondom 4 mei. :”We vonden het belangrijk om de verhalen uit de tweede wereldoorlog nog steeds te vertellen. Omdat nog steeds in de wereld heel veel oorlogsgeweld is. Maar ook omdat er in Roosendaal over de tweede wereldoorlog nog veel  onbekende verhalen zijn. Anne frank kent iedereen maar wat weet je van Roosendaal?! Het concept is dat jongeren tussen de 14 en 18 ouderen interviewen. We zoeken de combinatie van jong en oud. Ouderen vinden het heel fijn dat jongeren nog steeds van alles over de oorlog willen weten. Ook voor jongeren blijft het indrukwekkend om iemand te spreken die echt de oorlog heeft meegemaakt.”

Juist omdat er nog niks is kun je de leegte zien

“De plek waar nu Stadsoevers is, is vroeger gebombardeerd geweest. Juist omdat er nog niks is kun je nog de leegte zien. Nu is het een wijk in opbouw, maar in je verbeelding kan het ook nog kapot zijn geweest. Het kan nog van alles worden. Het is heel leuk om samen te werken in zo’n soort gebied.”

Kleine dingen die het doen

“We hebben interviews gehouden met ouderen, die je met een koptelefoon op zou horen en we wilden daar ter plekke aan de slag met jongeren, op afstand, met grote kostuums. Wat je zag zou in het nu zijn. Nu hebben mensen zoveel, dat is zo’n ander uitgangspunt. We hebben gewerkt vanuit het liedje “het zijn de kleine dingen die het doen”. In de Coronacrisis is dat weer superactueel. Ook voor de mensen die daar gaan wonen, het is zo belangrijk om kleine dingen te doen, er te zijn voor elkaar.”

Uiteindelijk zijn we bij de jongeren thuis gaan filmen

We hebben al lang voor het virus de kop op stak voorbereidingen gedaan. Voor het eerst samen met opgetrokken met het Cultuurhuis Roosendaal op Bovendonk om tot de interviews te komen. Toen meer over het Coronavirus en de maatregelen bekend werd dachten we: wat kunnen we nu!? Theater naar de Dam en Cultuur Verbindt Roosendaal vroegen ons te kijken naar wat wel kon. Wij hebben toen contact gelegd met een filmmaker. Het was wel heftig. Op welke manier moet je je vak uitoefenen als dat niet kan op de manier waarop het naar jouw idee het beste is? We werken altijd heel nadrukkelijk in contact met de spelers. Het zou zich helemaal afspelen op het bouwterrein aan de Vliet op Stadsoevers, maar we wilden de jongeren daar niet naartoe laten komen. Uiteindelijk zijn we bij de jongeren thuis gaan filmen. Dat was heel bijzonder.

Volgend jaar weer een voorstelling op dit terrein

Het is gebleken dat ook digitaal contact in de voorbereiding prima kan werken. We hopen dat we in deze samenwerking nog wel een keer een vervolg kunnen geven. En dan het liefst wel op de locatie, zoals we dat ooit gedacht hebben. En.. we hopen dat we volgend jaar weer verder kunnen op dit terrein. Zien we hoe het er dan voorstaat. We komen heel graag weer terug op deze plek. Jullie zijn nog niet van ons af!

Maandagavond 4 mei om 21:00 uur wordt de voorstelling gelanceerd vanaf de website van de Vrouwen van Wanten. Waar je trouwens ook kan doneren 😉 De voorstelling is nog deze hele maand te bekijken.

Gerelateerde artikelen

Op naar een nieuw jaar vol ontwikkelingen

2021 ging als een moeizaam jaar de boeken in. Extreme vorst, overstromingen, tegenslagen voor horeca en bedrijven, harde maatregelen. Versoepelingen …

Mooie plannen samen verder brengen

Sinds maart werkt hij als projectleider voor de gemeente Roosendaal in projectteam Stadsoevers, Erwin van Egmond. “Tot nu toe heb …