Vanaf vandaag ligt de gele rolbrug in Stadsoevers!


In totaal is hij 32 meter lang. Tussen de landhoofden in dik 19 meter en zijn gewicht in staal is 78 ton. De unieke gele rolbrug; straks toegankelijk voor ‘langzaam verkeer’, zoals voetgangers en fietsers. Vanaf vandaag ligt hij over de Vliet in Stadsoevers. Je kunt ‘m al wel vanaf de kade of via de livecam bewonderen, maar er echt overheen wandelen kan pas als er uitgebreid getest en gecheckt is, naar verwachting eind september.


Uniek in ontwerp en constructie
Uniek is hij in ontwerp en constructie. In het midden van de Vliet ontmoeten de beide brugdelen elkaar; daar is ook een zitje gemaakt. De rolbrug is ontworpen door Donald Marskamp en Laurens de Boer. Zij baseerden hun ontwerp op wat paste binnen dit gebied. “Deze techniek vonden we interessant; hij is bijzonder en wordt nog gebruikt in de havenindustrie, bij scheepshellingen en kraanbanen. Dat sloot naadloos aan bij de geschiedenis van de haven en het authentieke in deze wijk.” De technische uitwerking en engineering van de brug is gedaan door Maters en De Koning, en de brug is vanaf dit voorjaar gebouwd in opdracht van FPH/VissersPloegmakers.


Vanaf eind september wandelen over de brug
‘East meets West’ gaat hier vanaf eind september letterlijk op als je wandelt over de brug van de Oostelijke naar de Westelijke Havendijk. Vanaf dat moment – als de verlichting is aangelegd, de elektriciteit aangesloten en de brug getest is- kun je pas echt over de brug heen wandelen of fietsen. En even stilstaan of zitten in het midden. Deze brug wordt er zeker een voor veel mooie herinne


Kleur van narren en koningen
De eerste tijd zag je de brug alleen nog in grijstinten; de afgelopen weken kreeg hij pas zijn echte kleur; geel. Omdat dat mooi kleurt bij het water, de kades en het groen. Maar geel is ook een kleur die veel gebruikt wordt voor seinen in de scheepvaart én geel blijkt ook de kleur van narren en koningen. Mooi toch, dat je straks koninklijk wandelt over de brug langs de nar, van de Tullepetaonen waterspuwers die de kades van de Vliet sieren.