Wonen in Stadsoevers

Stadsoevers wordt de grootste nieuwe wijk binnen de stadsgrenzen van Roosendaal. Het voormalige industrieel gebied verandert in een wijk met een mix van wonen, werken, leren en ontspannen. Het woongedeelte van de wijk bestaat uit verschillende buurten met elk een eigen sfeer. Maar hoe zien die er nou eigenlijk uit?

Het woongedeelte van Stadsoevers is onder te verdelen in de Beekblokken, de Vlietblokken, de Wipwei, het Essentgebouw en de al opgeleverde Douanier. In de Beekblokken, de Vlietblokken en de Wipwei komen zoveel mogelijk grondgebonden woningen: huizen die toegankelijk zijn vanaf het straatniveau en meestal een tuin of terras hebben. Daarnaast komen er ook appartementen.
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in Stadsoevers. Voor de woningen wordt hoogwaardig materiaal gebruikt. En zonnepanelen, veel groen en het gebruik van restwarmte dragen bij aan de ambitie van Stadsoevers om één van de duurzaamste wijken van Nederland te worden.

Wouter Wille, adviseur wonen bij de gemeente Roosendaal: ‘We gaan in Stadsoevers woningen bouwen voor jonge gezinnen met kinderen maar ook voor één- en tweepersoonshuishoudens. Voor jong en oud en alles wat daartussenin zit, iedereen woont door elkaar heen. De Beekblokken kenmerken zich door groen en rustig wonen. De Vlietblokken en het Essentgebouw zijn stedelijker. Meerdere sferen in één wijk, dat zie je niet zoveel.’

‘Een eigenzinnige wijk voor nieuwsgierige mensen’, dat is de slogan van Stadsoevers. Daarom geldt voor heel Stadsoevers dat de woningen naar buiten, naar de straat- of groenkant, gericht zijn. Parkeren gebeurt zoveel mogelijk uit het zicht, op parkeervelden op binnenterreinen, in ondergrondse of half verdiepte parkeergarages.

Wonen in Stadsoevers - Zwaaikom

De Nieuwe Wipwei

De Nieuwe Wipwei is als eerste deelplan van Stadsoevers gerealiseerd en bestaat uit 30 hoogwaardige stadswoningen. Het woningaanbod is een combinatie van geschakelde woningen met twee-, drie- en vierkappers die op een luchtige manier naast elkaar staan. Door de variatie van huizen met puntdaken en platte daken ontstaat een divers straatbeeld. De Wipwei is voor mensen met lef en die van onderscheidende architectuur houden. Ook in de Wipwei speelt groen een belangrijke rol, met in het hart van de Wipwei een hofje als ontmoetingsplek.

Planning
April 2017: start bouw
Oktober 2018: oplevering alle woningen

De Beekblokken

De Beekblokken liggen aan de westkant tussen de wijk Westrand en de Noordlaan en hebben een groen karakter. De sfeer is rustig, introvert, geborgen en kalm. Aan de meest westelijke kant, vind je de ecologische verbindingszone.
Wouter Wille: ‘De Beekblokken is de plek voor mensen die graag ontspannen en groen willen wonen. Als bewoner heb je hier direct contact met de natuur: in een paar stappen sta je al bij de beek.’ De beek stroomt door de ecologische verbindingszone, de groene ader van Stadsoevers die ten westen van de wijk ligt. De gezinswoningen liggen in een afwisselende lijn, dat een speels effect in de straat geeft.

Planning
April 2019: selectie van ontwikkelende partij
Medio 2020: verkoopproces en bouwen

Het Essentgebouw

In het Essentgebouw zat tot een aantal jaar geleden het Roosendaalse kantoor van de energieleverancier. Het pand aan het Kadeplein 4 wordt herontwikkeld, de precieze functie van het pand is nog niet vastgelegd. Het staat al wel vast dat het pand in ieder geval een woonfunctie gaat bekleden. Dit gebouw is van de bekende Roosendaalse architect Jacques Hurks en gebouwd tussen 1956 en 1959. Wouter Wille: ‘Het gebouw is niet aangemerkt als monument maar het is wel karakteristiek en bijzonder. Op een plek met een bijzondere geschiedenis, zo aan het Kadeplein. We gaan het gebouw hergebruiken met respect voor de architectuur en met behoud van de identiteit. Een gebouw voor stedelijk georiënteerde bewoners.’

Planning
begin 2020: start bouw
eind 2020: oplevering woningen

De Vlietblokken

De Vlietblokken liggen aan de oostkant, tussen de Noordlaan en de Vliet, grenzend aan de Zwaaikom. De Vlietblokken zijn stedelijk van opzet, hier vind je een stelsel van kleine straten die uitkomen op intieme pleinen met de sfeer van een havenwijk. De huizen bestaan uit een mix van grondgebonden woningen en appartementen. Aan de kade van de Vliet en de Zwaaikom hebben de woningen een stoere uitstraling. Alle woningen hebben een buitenruimte zoals een tuin, balkon of terras.
Wouter Wille: ‘De Vlietblokken hebben een stevige, robuuste en extraverte uitstraling. Het is de plek voor mensen die van levendigheid en de stadse reuring houden.’

Planning
De Vlietblokken zullen worden ontwikkeld na de Beekblokken en het Essentgebouw.

Kortom, Stadsoevers is volgens Wouter Wille om heel veel redenen interessant om te wonen. ‘Stadsoevers biedt groen, water, recreatiemogelijkheden en activiteiten! Iets waar bewoners uit omliggende wijken zoals Westrand natuurlijk ook van kunnen profiteren. En door de nieuwe verkeersinfrastructuur hebben fietsers en voetgangers een snellere verbinding naar het station en de binnenstad. Kortom, een eigenzinnige wijk voor nieuwsgierige mensen.’

Gerelateerde artikelen

‘Stadsoevers zet in op architectuur, dat zie je terug in vlietkwartier’

Zondagochtend. Je kopje koffie drink je aan de Vlietkade terwijl je rustig het laatste nieuws doorneemt. Buren passeren te voet …

‘Gesprek met eerste bewoners van tiny oevers’

Hoe gaat het nu met de pioniers van stadsoevers? ‘Allebei zijn ze al vaker geïnterviewd de afgelopen jaren over hoe …