De historie van Roosendaal: Turf en Suiker

Roosendaal heeft een rijke historie. Halverwege de 15e eeuw begint het steken en het verhandelen van turf. Al snel worden verschillende turfvaarten gegraven om al die turf naar de Vliet te kunnen afvoeren. Vanaf daar worden de vele ladingen turf verscheept naar verschillende plekken in Vlaanderen en Holland. Dit gaf veel welvaart voor de stad Roosendaal. Ook veranderde de streek in aanzien door de vele afgravingen voor turfvaarten. Nog steeds zie je daar overblijfselen van terug. Een goed voorbeeld is het Rozenven in Visdonk.

7_3.turf-op-legakker-800px

Toch gaat de moderne opmars aan de regio voorbij. Totdat in 1854 een treinstation wordt geopend. Het eerste treinstation in Brabant, die de trein vanuit België naar ons land haalt. Al snel breidt het spoor zich uit naar Breda, Moerdijk en Zeeland. En dat gaf werkgelegenheid en industrie. Roosendaal groeide tussen 1850 – 1935 van ruim 6000 naar bijna 25000 bewoners.

7_4.historie-station

Een van de belangrijkste families in Roosendaal was de familie van Gilse. In 1905 overleed P.A.G van Gilse. Hij had toen de kandijfabriek al opgericht. Die fabriek bestaat nu nog steeds. Zijn vader en oom zijn burgemeester van Roosendaal geweest. Zelf had P.A.G. van Gilse de leiding over de brouwerij en mouterij ’t Anker, de wijnhandel en landbouwbedrijven. Later richt hij met zijn zonen een bank op en is hij actief als wethouder en raadslid.

7_5.vangilse1-lr

Deel dit

Stuur door

Site by Alsjeblaft!