Door Stadsoevers stroomt duurzame energie

Stadsoevers kan de meest duurzame wijk van Nederland worden. Een prachtig streven waar we nu en in de toekomst de vruchten van kunnen plukken. Maar hoe doe je dat? Hoe krijg je de CO2 uitstoot naar beneden? Hoe verwarm je woningen en kantoren, zonder gebruik te maken van fossiele brandstof? Dat kan met het Smart Climate Grid. Een innovatief en bijzonder energiesysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van de restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie van Suez ReEnergy. Dit afvalverwerkingsbedrijf zit vlakbij de wijk Stadsoevers. Door middel van een buizensysteem wordt het warme water van de verbrandingsketels met lage temperatuur (40 graden) vervoerd naar verschillende plekken in de wijk. En kan daar als vloerverwarming gebruikt worden. De eerste plek die verwarmd wordt met dit systeem is het Kellebeek College (ROC West Brabant).

“Wij investeren graag in een betere toekomst. Door educatie en door duurzaamheid.”

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het ROC. Een nieuwe manier om CO2 uitstoot te verminderen is dus altijd welkom. Rien Kouters, coördinator Duurzaam Bouwen: “Wij investeren graag in een betere toekomst. Door educatie en door duurzaamheid.”

8_3.kellebeek1-lr
Het Kellebeek College wordt als eerste verwarmd met het nieuwe ‘Smart Climate Grid’. Fotografie: Timo Reisiger

Het Kellebeek College heeft al een groen- en een blauwdak. Het groendak voorkomt bij hevige regenval piekbelastingen op het gemeentelijk rioolstelsel en draagt bij aan de opname van CO2. Het groendak doet dienst als pauzemogelijkheid voor studenten en leerkrachten. Het “blauwdak” is voor een permanente waterbuffering. Dit doet dienst als watervoorraad voor het behoud en onderhoud van het “groene dak”. Op enkele scholen van het ROC wordt het overtollige water gebruikt als spoelwater voor toiletten en wordt dit na reiniging door een helofytenfilter zelfs geschikt gemaakt voor hérgebruik als spoelwater voor de toiletten of als watergeefinstallatie voor tuinen, gevels, vijvers en begroeide daken.

Om toekomstige bewoners van de nieuwe wijk Stadsoevers mee te laten denken over een duurzame toekomst werden drie bijeenkomsten georganiseerd. Hier werd gesproken over de mogelijkheden voor het Kellebeek College, maar ook voor de rest van Roosendaal. Kouters: “Het enthousiasme was groot. Want het Smart Climate Grid kan niet alleen worden gebruikt voor de school maar ook voor de hele wijk en andere gebouwen. De Douanier, een herbestemming van het oude douanekantoor, wordt er ook op aangesloten. Het pand gaat een flinke stap maken, van energielabel E naar A.”

Stadsoevers krijgt met het Smart Climate Grid een innovatief energiesysteem. Het mooie is dat gebruikers hiermee volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Zij krijgen energie die betrouwbaar, lokaal, goedkoop en veilig is.

Bekijk ook de website van Energieder

Deel dit

Stuur door

Site by Alsjeblaft!