interview met wethouder Toine Theunis en projectteam Stadsoevers

Roosendaal is bezig met het ontwikkelen van de wijk Stadsoevers. Een wijk die een verbinding tot stand brengt tussen het enerverende centrum, de historische vaarroute en de actieve Roosendaler. Een bijzondere wijk, waar een heel team van mensen al een tijd hard voor aan het werk is. Juist zij kunnen meer vertellen over de wijk. Waarom hij wordt gebouwd. En wat er zo bijzonder aan is. Het team bestaat uit Thomas van Wanrooij – stedenbouwkundige, Donald Marskamp – landschapsarchitect, Gerben van Dijk – projectmanager, Ingrid der Vries – projectassistent, Colinda Freijters – projectassistent, Wim Uijtdehaag – projectleider civiel, Josien Dragt – communicatieadviseur en Adrie Matthijssen – projectmanager.

30_3.teamfoto-stadsoevers_klein

Wat is de reden dat Stadsoevers wordt ontwikkeld? 

Roosendaal had een wijk nodig waar alles samenkomt. Een wijk die centraal ligt tussen het oude centrum, het centraal station en de aanrijroutes. Stadsoevers is die wijk. De wijk ligt tussen de Beek en de Vliet en ademt historie. Maar de wijk richt zich ook op de toekomst. Het krijgt een innovatief energiesysteem. Er is ruimte voor onderwijs. Het Kellebeek College is er al gevestigd én in 2018 komen daar nog eens de studenten van het Regionaal Associate degree-College (RAC) bij. Er is ruimte om te ondernemen en er worden ook verschillende evenementen in de wijk georganiseerd. Zo brengen we Roosendalers bij elkaar.

Stadsoevers is een belangrijke plek in de historie van Roosendaal. Hoe zien we dat terug?

De Vliet en de Beek zijn als waterwegen altijd belangrijk geweest voor Roosendaal. Vroeger voeren de turfschepen hier om de stad te bevoorraden en handel te drijven. Ook de gebouwen in de wijk tonen de historie van de stad. Die gebouwen zetten we extra in het zonnetje door hun identiteit te omarmen en ze te laten herleven. Zoals het oude douanekantoor.

“De uitstraling van de wijk moet iets zijn wat we nog niet hebben. Echt iets voor pioniers”

Wie spreken we aan om in Stadsoevers te komen wonen, voor wie is het geschikt?

Eigenlijk voor iedereen. Er worden veel verschillende woningen gebouwd, huur- en koopwoningen, in verschillende prijsklassen. In de hele wijk voeren water en groen de boventoon. Dat levert een dynamische omgeving op waar het fijn wonen is. Bovendien zit de wijk vol met bijzondere plekken die ook Roosendalers van buiten de wijk aantrekt. Naast de activiteiten die de gemeente organiseert is er ook veel ruimte voor eigen initiatieven. Daarom is de wijk vooral geschikt voor pioniers. Zelfbewuste mensen die initiatieven willen nemen. Maar dat niet alleen doen, maar met elkaar. In die zin mikken we op de ontwikkeling van een sociale wijk.

“Stadsoevers is gevestigd op de meest historische plek van Roosendaal. En dat zie je in alles terug.”

Wat gaat Stadsoevers toevoegen aan Roosendaal?

We proberen de historische elementen te verbinden aan de moderne tijd; woningen plaatsen in een gebied dat voorheen de bruisende ader van de handel was. Als je dat wilt, dan moet je er ook voor zorgen dat er een verbinding tot stand kan komen. Want die staat aan de basis van de identiteit van het gebied en maakt de plek ‘eigen’ en bijzonder. We proberen ook zoveel mogelijk Roosendalers voor het gebied enthousiast te maken. Vanuit de gedachte dat je er niet hoeft te wonen om er graag te willen komen.

30_5.krachtvanwater-de-vliet-lr

“De melkindustrie, de suikerindustrie, eigenlijk alles wat industrieel erfgoed voor Roosendaal is, komt uit dit gebied”

30_4.toinetheunis-historie-haven

Hoe belangrijk is het thema duurzaamheid?

Heel belangrijk. Het begint al bij het feit dat we de gebouwen die nog goed zijn transformeren in gebouwen die we kunnen gebruiken in de toekomst, dat is al duurzaam. Natuurlijk kijken we daarbij ook naar de natuur, naar het klimaat. Want er is ook veel oog voor de ecologische hoofdstructuur. De Wipweide bijvoorbeeld. Daar krijgt het beekje, dat er altijd al doorheen stroomde, een extra ‘poot’. Hier is zoveel groen, dat we daar een ecologische zone kunnen maken. Er omheen is alle ruimte voor recreatie: er zijn fietspaden, wandelroutes en andere ontspanningsmogelijkheden. We hebben de ambitie om van Stadsoevers één van de duurzaamste wijken van Nederland te maken en daarom investeren we in een Smart Climate Grid, een warmtenet voor duurzame energie.

“Stadsoevers is een tweezijdig woongebied. De Vliet loopt er eigenlijk middendoor. Met aan de ene kant het ecologische, het zachte en aan de andere kant het industriële, het rauwe.”

Wat maakt Stadsoevers the place to be?

Stadsoevers is divers. Er is groen, er is water, maar als je het bruggetje overloopt ben je op het station. Je kunt er rustig wonen, maar je kunt er ook genieten van evenementen. Het is er een uitdaging voor kinderen, want de hele wijk is een speelterrein met ontdekplekken. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Stadsoevers biedt ruimte voor initiatieven, voor pioniers. Dat maakt stadsoevers uniek.

“De opzet van Stadsoevers daagt uit tot zelf initiatieven nemen, maar wel met de ander. Je doet het met elkaar. En dat maakt een woongebied ook een leefgebied.”

30_6.header-impressie-de-beek_lr
Impressie van een groene en waterrijke woonwijk met ruimte voor ontspanning. artist impressie AenFvisuals

“Er komen geen speelpleintjes, nee, de hele buurt is een groot speelterrein. Met veel groen en natuurlijk autoluw. Kom ontdekken, spelen en ravotten.”

Deel dit

Stuur door

Site by Alsjeblaft!