Pleinen in Stadsoevers

Stadsoevers beschikt over een aantal pleinen. Al deze pleinen hebben hun eigen uitstraling en invulling. Met name het Kadeplein krijgt echt een nieuwe functie.

Elk plein is belangrijk voor de levendigheid van Stadsoevers. Het zijn plekken om mensen te ontmoeten. Voor festivals en attracties. Een plek waar je naar de markt kunt gaan of gezellig een terrasje kunt pakken. Om even tot rust te komen op een bankje in de zon, of langs de oevers van de beek. Welke pleinen zijn er eigenlijk allemaal?

KADEPLEIN

Dit plein is een plek met veel historische waarde. Hier lag ooit de haven met de overslagkades voor de turf en suikerbieten. Met de bevrijding lag hier de brug over de beek waar de Canadezen Roosendaal bevrijdden. Deze historie zie je terug in de bebouwing en de gevels. Straks staan de parkeerplaatsen los van het plein. Aan de randen komen terrassen, in het midden het monument van de bevrijding. Er komt kleur in het plein en dat brengt levendigheid.

29_3.header-impressie-kadeplein-turfberg-kade-lr
impressie kadeplein, kade en turfplein. artist impression: aenf visuals

SUIKERPLEIN

De inrichting van het Suikerplein verwijst rechtstreeks naar de rijke suikerhistorie van het gebied. De glinstering van suiker en de specifieke kleur van kandijsuiker zijn een inspiratie. Het plein ligt vlakbij de Van Gilse Kandijfabriek en de Zwaaikom en dient als een van de ruimtes voor de kermis.

29_4.header-impressie-suikerplein-vangilse-lr
het toekomstige suikerplein. artist impression: aenf visuals

KERKPLEIN

Het Kerkplein van de Onze Lieve Vrouwekerk (Paterskerk) ligt aan de Kade, recht op de historische lijn met het centrum. Het is ingericht met gebakken klinkers en een smalle band van natuursteen. De uitstraling van het kerkplein is open en maakt een royaal gebaar naar de Kade. Er komt geen parkeergelegenheid wat het plein gemoedelijk en rustig maakt.

ZWAAIKOM

Kort voor de eerste wereldoorlog werd in de Vliet een zwaaikom aangelegd voor schepen langer dan 26 meter. Later, toen de Vliet werd losgekoppeld van de voormalige haven, is de zwaaikom verkleind. Nu is de Zwaaikom het einde van de Vliet en in Stadsoevers straks het centrale waterplein. Hier ligt de passantenhaven en kun je genieten op een terrasje langs de woonblokken. Een lager gelegen kade sluit aan op de kade langs de vliet en op de kop van de zwaaikom liggen brede luie trappen naar het water toe. Hier kan je met je voeten in het water genieten van het uitzicht en het leven op het water. In het water kan ook een drijvend podium worden geplaatst voor evenementen. Zo is er altijd iets te beleven.

29_6.header-impressie-zwaaikom-lr
de zwaaikom, straks het centrale waterplein. artist impression: aenf visuals

DE TURFBERG

De Turfberg lijkt nu nog niet op een plein. Voor de nieuwe inrichting komt er een koppeling met het Essent gebouw. Straks is er ook een bomenplein met daaronder parkeermogelijkheden. De Turfberg wordt een ontspannen plein, waar de bomen de seizoenen in de stad tonen.

SCHOOLPLEIN

Het Kellebeek College krult mee met de beek en is mooi gelegen aan de oevers. Het schoolplein ligt direct aan de beek en recht op de zon. Een muur en plantenbakken blokkeren nu de relatie van het gebouw en het plein met het water. Bij de ontwikkeling van Stadsoevers krijgt het Kellebeek College de connectie met de beek weer terug. Er komen brede trappen naar het water toe waar leerlingen en bewoners heerlijk met de voeten in het water kunnen genieten van het uitzicht. Op het dakterras vinden we ook nog een groen plein.

VOORPLEIN BIJ HET EKP, HET STADSPODIUM

Het stadspodium vormt straks de poort naar Stadsoevers. Een belangrijke plek waar Stadsoevers voor het eerst zichtbaar wordt vanaf het centrum. Het stadspodium krijgt straks een belangrijke rol bij festiviteiten en evenementen. Daarom is er een flexibele en open inrichting nodig. De uitstraling is modern en uitgesproken, net als het eigentijdse karakter van Stadsoevers.

29_5.header-impressie-stadspodium-ekp-lr
impressie van het stadspodium en herontwikkelde ekp gebouw. artist impression: aenf visuals

Deel dit

Stuur door

Site by Alsjeblaft!