Stadsoevers. Moderne wijk met historie

Stadsoevers wordt gebouwd tussen de Molenbeek en de Vliet. Een gebied met een rijke historie. Vijf eeuwenlang werd hier turf gewonnen voor de internationale handel. Om dat te kunnen doen, werden duizenden hectaren veengebied vergraven. Roosendaal was het grootste handelscentrum voor turf en maakte daarvoor gebruik van hand gegraven kanalen. Binnen Stadsoevers voel je die historie en dat maakt de wijk extra bijzonder.

Wat is het belang van het water?

We spraken Joss Hopstaken, gemeentearchivaris West Brabant, over de belangrijke invloed van het water en de haven in dit gebied.
“De turfvaart is natuurlijk een van de belangrijkste historische hoogtepunten van Roosendaal die je in dit gebied terugziet. De kronkelige zijarmen van de Vliet en de zwaaikom laten dat zien. In de Zwaaikom konden pletters draaien als ze turf hadden opgehaald. Nu is hier de passantenhaven gemaakt.”

38_3.moderne-wijk-met-historie-de-zwaaikom-lr
De huidige Zwaaikom / Passantenhaven.
38_5.header-impressie-zwaaikom_lr
De toekomstige Zwaaikom. Artist impressie: AenFVisuals.

De haven is voor Roosendaal altijd heel belangrijk geweest. Hier meerden de schepen af en aan en zorgden voor een bloeiende handel. “Na de turfvaart floreerde de suikerindustrie. Er kwamen grote bevoorradingsschepen door de sluizen. Zo’n schip mocht niet groter zijn dan 23 meter lang en 5,5 meter breed. Dit noemde men de Roosendaalse maat. Een term die nu nog steeds gebruikt wordt.”

Naast het water is ook het station een herkenbaar historisch punt. Via de Passerelle ben je in 5 minuten van Stadsoevers op het station. In 1854 legde een Belgische maatschappij hier de spoorlijn aan. Roosendaal had toen aansluitingen met Rotterdam, Vlissingen en Breda. Douanekantoren en expeditiebedrijven vestigden zich al snel in de buurt van het station. Toen de stoommachines kwamen, kwamen ook de fabrieken. Veel van de producten van die fabrieken werden landelijk bekend. Borstels van Vero, tl-buizen van Philips en koeken van Liga. En de kandij van Van Gilse. Die fabriek staat er nog steeds. Als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het ondernemerschap in Roosendaal. Dit geeft een wijk als Stadsoevers karakter.

Wat voor mensen passen in zo’n nieuwe wijk?

“De toekomstige bewoner heeft durf. Het is een echte pionier. Hij voelt zich eigenlijk als de ondernemer van toen, iemand die mogelijkheden ziet in het gebied. De moderne bouw in combinatie met de rauwe historie maken van dit gebied een prachtige plek. Een plek die heeft geleefd, nu nog leeft en nog veel meer gaat leven.”

Deel dit

Stuur door

Site by Alsjeblaft!