Succesvolle lancering Stadsoevers

Zo’n 120 genodigden en belangstellenden kwamen dinsdagavond 7 december 2016 naar het TPG gebouw te Roosendaal aan de Oostelijke Havendijk. Hier vond de lancering plaats van de prachtige, in ontwikkeling zijnde wijk Stadsoevers. De zaal ademde een eigen sfeer passend bij Stadsoevers. De artist impressions gaven de bezoekers alvast een blik in de toekomst.

In de zaal vond je de campagnebeelden terug die ook op de website van Stadsoevers te zien zijn. Hier zien we ondernemers, bewoners en toekomstige bewoners en lezen we waarom juist zij de wijk zo bijzonder vinden. Er was een tijdlijn te zien die precies aangaf wanneer de verschillende onderdelen van de nieuwe wijk af zullen zijn.

39_9.stadsoevers-campagne-ambassadeur
campagnebeeld stadsoevers

Genodigden

Naast de wethouder, de stedenbouwkundigen, de vertegenwoordigers van de Nederlandse Bouw Unie en de ondernemers van het Kadeplein waren er ook belangstellenden aanwezig. Twee dames kwamen naar deze avond om meer te weten te komen over de Wipwei. Zij wilden in de toekomst kleiner gaan wonen en het gebied trok hen aan. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie luisterden zij nieuwsgierig naar wat Stadsoevers voor hen zou kunnen betekenen.

39_8.stadsoevers-lancering-publiek

De avond werd geopend door twee dansers van het Danstheater Roosendaal onder leiding van Rob van der Geijn. Het gezelschap werd muzikaal begeleid door een trompettist en een bassist, ook uit Roosendaal. Deze jonge creatieve talenten lieten zien dat er juist op cultureel gebied van alles leeft in Roosendaal. Stadsoevers werd verbeeld in de dynamiek van de dans: de constante veranderingen, de opmaat naar de uiteindelijke apotheose. Stadsoevers in beweging.

39_5.stadsoevers-dansschool-roosendaal
Rob van der Geijn van Danstheater Roosendaal

Mensen van de gemeente

De avond werd geleid door Sjoerd Elseman. Hij is projectdirecteur bij de gemeente en houdt zich samen met een enthousiast en ambitieus team bezig met de vormgeving van Stadsoevers.” Deze avond draait om beweging. We gaan het werk dat we de afgelopen 1000 dagen hebben verricht in 100 minuten aan u presenteren. Daarmee hopen we u te laten voelen hoe dynamisch de wijk is en hoe enthousiast we zijn over de tot nu toe gerealiseerde projecten.”

Het welkomstwoord van de avond kwam van wethouder Toine Theunis. “Wat wij willen met Stadsoevers: het moet gewoon allemaal net even iets anders. De ontwikkeling van Stadsoevers was ooit een negatief drama, maar van die historie nemen we afstand. We hebben alles in de prullenbak gegooid en gekeken naar de woonagenda. Daar kwam uit dat dit een plek is die ertoe doet, zeker als we woningen krijgen die passen in de woonagenda. Dat betekent betaalbare woningen, een fijne leefomgeving met veel groen en duurzaamheid hoog in het vaandel.” Er zijn natuurlijk plannen genoeg, maar wat gaat er nu daadwerkelijk door? Theunis onderstreepte nog even dat alle plannen van de avond ook echt doorgaan. Geen loze beloftes maar daadkracht.

Verbinding

Na het welkomstwoord kwamen Donald Marskamp en Thomas van Wanrooij, respectievelijk landschapsarchitect en urban planner, aan het woord. Thomas vertelde over het rondje van Roosendaal. Verbinding staat daarbij centraal. Het centrum van de stad, de historie en de pioniersmentaliteit worden door Stadsoevers aan elkaar gekoppeld. Vervolgens namen een aantal betrokkenen op het podium plaats. Zij konden stuk voor stuk iets vertellen over de belangrijke speerpunten van Stadsoevers.

39_7.stadsoevers-lancering
Donald Marskamp, Thomas van Wanrooij, Sjoerd Elseman

Séverine Blok, adjunct-directeur projectontwikkeling bij NBU is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de woningen in de Wipwei. Zij vertelde: “Ik denk dat mensen zich zeker zullen gaan thuis voelen in dit eigenzinnige stukje stad. Stadsoevers heeft alles. Fijne woningen, leisure, water, wat enorm trekt en het openbare gebied heeft een prachtige kwaliteit. En ook nog dichtbij het centrum. Beter kun je niet zitten. Als je van het stadsleven houdt, dan zit je top!“. Dick Maaskant, directeur van de DER, vertelde over de duurzaamheid binnen Stadsoevers. “We willen van Stadsoevers de duurzaamste wijk van Nederland maken. En dat kan, want wij hebben ook het duurzaamste warmtenet van Nederland. Onze CO2-uitstoot is heel gering. Uiteindelijk willen we dat doorzetten naar de rest van de stad”.

39_3.lancering-stadsoevers-douanier
Séverine Blok (NBU) en Carola Boonen (Coresta).

Chantal van Spaendonck maakt zich hart voor innovatief ondernemerschap. “Werk vinden jongeren belangrijk, net als leuk wonen en een stukje levendigheid. We willen de omgeving inspiratiever maken, zodat HBO studenten langer in Roosendaal blijven. Stadsoevers heeft dat allemaal in zich.” Frank Verbocht onderneemt al op het Kadeplein. “De ontwikkeling van Stadsoevers is een belangrijke impuls voor het ondernemerschap in dit gebied. Er gaat alleen maar meer gebeuren.”

39_6.stadsoevers-lancering-stakeholders

Vraag maar raak

Na afloop van de inspiratieve en informatieve gesprekken werd de avond afgesloten met een tweede dansact. Hierna werden alle gasten uitgenodigd om onder het genot van een drankje en een hapje zich verder te oriënteren op Stadsoevers in een persoonlijk gesprek met de projectbetrokkenen. Er was volop gelegenheid tot het stellen van vragen en juist dit maakte de avond zo bijzonder. Uiteindelijk waren veel mensen naar de avond gekomen om te informeren naar de ontwikkeling van de passantenhaven. Of naar het type woningen van het appartementencomplex de Douanier. Of naar de bijzonderheden van de ecologische zone. Al deze vragen konden direct beantwoord worden door de projectbetrokkenen die er echt alles van weten. De projectontwikkelaars, de wethouder, de landschapsarchitect. De sfeer was open en eerlijk, precies zoals het hele proces rondom Stadsoevers is. Niet voor niets een eigenzinnige wijk voor nieuwsgierige mensen.

39_4.stadsoevers-dansgroep-roosendaal
dansers van Danstheater Roosendaal geven hun invulling op het thema ‘stroomopwaarts’

Deel dit

Stuur door

Site by Alsjeblaft!