Wipwei; gebied met veel groen en bijzondere woningen

Op het moment dat er in Stadsoevers verschillende woonblokken gerealiseerd moesten gaan worden, heeft de gemeente Roosendaal een prijsvraag uitgeschreven aan meerdere ontwikkelaars. Het eerste woonblok was de Wipwei. Zo’n vijftien partijen hebben aan deze wedstrijd mee gedaan en een plan ingediend hoe zij de woningen voor zich zagen. Het plan van NBU en KOW heeft uiteindelijk gewonnen.

Séverine Blok is adjunct-directeur projectontwikkeling bij NBU. Zij is blij met Stadsoevers. “Het is een wijk in ontwikkeling. Als je goed door je oogharen kijkt zie je nu al hoe het straks gaat worden.”

Het NBU heeft in een vroeg stadium bij de gemeente aangegeven dat ze graag wilden meedenken over de bouw binnen Stadsoevers. Het is een wijk met veel mogelijkheden. “Voor de Wipwei wilden we geen futuristische woningen ontwikkelen. Het moesten woningen zijn die de Roosendaler prettig vindt.”

Architectenbureau KOW tekende voor het ontwerp van de woningen. Sebastiaan Jansen is een van de architecten. Hij beschouwt ontwerpen als een passie. “Ik wil leef- en beleefruimtes voor mensen creëren.” Voor Stadsoevers is hij gaan kijken naar het spel tussen binnen en buiten.

“De woningen hebben een sterke identiteit met veel glas, dat is kenmerkend.”

33_3.sebastiaanjansen-crop-lr
Architect Sebastiaan Jansen van KOW

Tijdens de beoordeling van de plannen is vooral gekeken naar de kwaliteit van de woningen en die was in het winnende plan ruimschoots aanwezig. Een van de belangrijkste aspecten was de relatie tussen de binnenruimte en de buitenruimte. Sebastiaan: “In de woningen worden allemaal grote gaten geplaatst, kijkers genoemd. Die geven het geheel een open aanblik. De kijkers spelen eigenlijk met het groen van de omgeving. Zo wordt het groen naar binnen gebracht en zijn de woningen echt onderdeel van de omgeving.” Ruim de helft van de woningen grenst aan het park en de Wipwei is een onderdeel van de ecologische verbindingszone.

“De ‘kijkvensters’ zijn de eyecatchers van het ontwerp en zorgen voor diversiteit en een eigentijds gevelbeeld”

De woningen op de Wipwei hebben een eigentijdse uitstraling met een knipoog naar wat er al is. Het zijn archetypische woningen, dus een woning met een kap, maar die is gemoderniseerd met de witte kijkers, bijzonder metselwerk en dieperliggende kozijnen. Er worden hoogwaardige, natuurlijke materialen gebruikt, waarbij aarde tinten worden afgewisseld met witte vlakken. De woningen zijn ook duurzaam; ze zijn aangesloten op het Smart Climate Grid en extreem goed geïsoleerd.

De Wipwei is het eerste blok dat gerealiseerd wordt in Stadsoevers en heeft daarom een voorbeeldfunctie. De wijk moet nog tot ontwikkeling gaan komen, de woningen zijn nu al bijzonder. Séverine: “De Wipwei is voor mensen met lef. Pioniers die midden in het leven staan. Genieten van de stad op loopafstand en wonen met comfort.”

Dan rest er nog een vraag: Wipwei, waar komt die naam nou toch vandaan? Zo raar is het niet. “Een wip komt uit het handboogschieten en staat voor de tooi, de prooi, waar je op moet richten. Deze sport is vroeger op deze plek beoefend en daar komt de naam vandaan. De plek staat al sinds jaar en dag zo bekend, ook vanwege de kermis en sinterklaas intocht. Eigenlijk een heel logische naam dus,” legt Sebastiaan uit.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen op de Wipwei? Kijk dan op denieuwewipwei.nl. Je kunt je daar ook inschrijven op een woning of aangeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden. Actuele info staat op de facebookpagina van de nieuwe wipwei.

Deel dit

Stuur door

Site by Alsjeblaft!