Tiny Oevers Vlietpark: Wonen op minder dan 50m2
Duurzaam, innovatief en eigenzinnig
Plek voor pioniers
Over het project
Op Tiny Oevers, in het toekomstige Vlietpark in Stadsoevers, komt een tiental tiny houses. Ontworpen en gerealiseerd door de bewoners zelf. Met innovatieve en duurzame technieken.
Het zijn volwaardige, vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 Met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Deze manier van wonen is klimaat- en dus toekomstbestendig.
De tiny houses worden door bewoners zelf bedacht en gebouwd in een nieuw woongebied, tussen het Innovitapark en het strand, op loopafstand van het centrum van de stad.
Tiny Oevers: centraal, vrij en groen
Tiny Oevers Vlietpark ligt centraal tussen de Oostelijke Havendijk en de Industriestraat, naast het Innovitapark en het Strand. Op loopafstand van stad en station.
Tiny Oevers Vlietpark wordt groen, ruige grassoorten gaan zorgen voor privacy. Daarnaast komt er een centrale ontmoetingsplek met werkruimte. De nieuwe bewoners krijgen veel vrijheid om hun woonplek vorm te geven. Hier vind je meer achtergrondinformatie over de gedachten achter Tiny Oevers Vlietpark.
Het bureau Rezone is het eerste aanspreekpunt voor de nieuwe bewoners en de gemeente. Ook beoordeelt dit bureau de ideeën, bespreekt wensen en regelt praktische zaken zoals het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Het bureau heeft veel ervaring met het opzetten van nieuwe woongebieden, waaronder Minitopia in Den Bosch. De selectie en beoordeling van kandidaten en het contact met de toekomstige bewoners gaat verlopen via Rezone.
Meer weten? Bekijk dan eens de Minitopiapagina met de bewoners van Tiny Oevers of het interview van ZuidWestTV met Esther en Alex Voogt, of Youri Koolen, bewoners van een tiny house!
Eind van 2020 bouw eerste tiny houses
Augustus 2020: aanvraag omgevingsvergunning
Eind oktober 2020: terrein gesaneerd en bouwrijp gemaakt
Eind 2020: de eerste tiny houses worden gebouwd
Vraag en antwoord Tiny Houses Vlietpark
Waar moet je aan voldoen om in aanmerking te komen voor een plek op Tiny Oevers Vlietpark?
Er zijn criteria opgesteld op basis waarvan wordt bepaald of je in aanmerking kunt komen voor een plek op Tiny Oevers Vlietpark. Het bureau Rezone beoordeelt aanvragen, begeleidt en verzorgt de aanvraag van een gezamenlijke omgevingsvergunning. Klik hier voor de lijst met criteria
Hoelang kan je hier wonen?
Als je een plek op Tiny Oevers Vlietpark hebt bemachtigd, kun je erop rekenen dat je daar tot 2027 kunt blijven wonen.
Hoe vrij ben je in het bouwen van een huis?
Als je je houdt aan de maten van je perceel en de selectiecriteria is er veel mogelijk. Wat in elk geval niet toegestaan is zijn caravans, campers, bouwketen en Yurt tenten.
Hoe wordt de bouwveiligheid gekeurd?
Dit wordt beoordeeld bij de aanvraag van de omgevingsvergunning. Als je geselecteerd wordt, ontvang je precieze informatie hierover.
Met welke kosten moet je rekening houden?
Je hebt natuurlijk de materiaalkosten voor de bouw en inrichting van je huis. Voor wonen op Tiny Oevers betaal je circa 300 euro per maand voor het gebruik van de grond. Verder komen er kosten bij zoals water en elektriciteit, afvalstoffenheffing een aansprakelijkheidsverzekering.
Kan je bij je tiny house parkeren?
Laden en lossen naast je tiny house is mogelijk, parkeren kan op straat in de buurt.
Mag een tiny house ook bestaan uit twee verdiepingen van elk 50 m2 ?
Je tiny house kan wel een verdieping hebben, maar de totale oppervlakte mag niet veel meer dan 50 m2 bedragen.
Krijgt een tiny house een eigen tuin of een terras?
Voor elke bewoner van Tiny Oevers is er straks een een eigen stukje buitenruimte. Daarnaast is er collectieve buitenruimte.
Wat komt er in de collectieve (buiten)ruimte?
De collectieve ruimte wordt ingevuld door de bewoners samen. Dat kan bijvoorbeeld een moestuin worden of een gezamenlijke (werk)ruimte.
Hoe zag het selectieproces eruit?
• Ideeën zijn digitaal ingediend
• Rezone beoordeelde of ze voldeden aan de gestelde criteria en voor de volgende stap.
• Op een pitchavond werden ideeën gepresenteerd, ook aan de andere gegadigden.
• Vervolgens is bepaald wie er definitief geselecteerd werden. Daarna wordt centraal een omgevingsvergunning aangevraagd.
• Als die akkoord is, krijg je definitief groen licht voor je tiny house.
Agenda
10 juni 2023 – ZLM Tour
24 juni 2023 – G-SPOT Festival, SPOT
24 en 25 juni 2023 – Graffiti Jam, The Loods
7 t/m 9 juli 2023 – Foodtruck Festival Appeltje Eitje, Urban Sportspark
29 juli 2023 – Volksronde Roosendaal
1 t/m 7 september 2023 – Roosendaalse Kermis
2 september 2023 – Roosendaal Open Air, The Loods
4 november 2023 – Oude liefde roest niet, The Loods